Czym żywić nioski, by jajka były smaczne?

Wiele osób bardzo chętnie kupuje jajka od kur z wolnego wybiegu, od lokalnych hodowców, tzw. prawdziwe wiejskie jajka. To nie tylko kwestia panującego dziś trendu na ekologiczne jedzenie i ekologiczne hodowle zwierząt. To kwestia smaku samych jaj. Wiele osób czuje wyraźną różnicę między smakiem jaj kupowanych w dużych sklepach, marketach, a smakiem jaj wiejskich. Czym żywić nioski, by jajka rzeczywiście były smaczne.

 

Podstawa żywienia kur, czyli ziarno

Podstawą żywienia kur od zawsze jest ziarno zbóż, przy czym od razu zaznaczamy, że nie może być ich wyłącznym pożywieniem, powinno stanowić 60-70% dziennej dawki kalorii. O uzupełnieniach diety zwierząt opowiemy w dalszej części naszego wpisu. Najbogatszym źródłem cennego w diecie kur niosek białka jest pszenica, która zawiera przy tym niską ilość włókna. Pszenica charakteryzuje się wysoką wartością energetyczną, podobnie jak kukurydza wykorzystywana do karmienia kur, będąca jednocześnie źródłem witaminy A. Inne ziarna, które również można wykorzystywać do karmienia kur to mniej bogaty w białko jęczmień, dostarczający witaminy E owies, pszenżyto i żyto. Większość ziarna należy podawać kurom w formie rozdrobnionej.

 

Trawa, zioła, dodatki owoców, warzyw i odpowiedniej suplementacji

Kury chętnie zjadają także trawę, szczególnie świeżą, bezpośrednio po skoszeniu, choć suszona również nadaje się do kurzej diety. By kurze jaja były naprawdę smaczne, dobrze jest podawać ptakom także wszelkiego rodzaju zioła, głównie te, które korzystnie wpływają też na organizm człowieka, np. mięta, melisa, rumianek, pokrzywa itd. Kurzą dietę warto wzbogacić o częściowo gotowane, częściowo niegotowane buraki i marchew, które dodatkowo wpływają na kolor jaj. Kury chętnie zjadają warzywa i owoce, do przydomowej hodowli mogą trafiać w dowolnej formie, także w postaci obierek. Warto zadbać też o dodatki paszowe dla drobiu, gotowe suplementy. Trzeba też pamiętać o uzupełnianie kurzej diety skorupkami jajek i produktami pochodzenia zwierzęcego, które zawierają dużo białka.