Zasady prawidłowego żywienia trzody chlewnej

Optymalne żywienie to podstawowy czynnik, który decyduje o wynikach w produkcji zwierzęcej. Ważne są też oczywiście warunki, w których zwierzęta przebywają – stan budynków i panujący w nich mikroklimat. W naszym wpisie przyjrzymy się bliżej najważniejszym zasadom prawidłowego żywienia trzody chlewnej i ciekawej mieszance paszowej uzupełniającej, która usprawnia pracę przewodu pokarmowego, stymuluje wzrost zwierząt i nie tylko.


Prawidłowe proporcje wartości odżywczych w żywieniu trzody chlewnej

Hodowca trzody chlewnej musi umieć określić dzienne zapotrzebowanie danego osobnika na poszczególne składniki. Musi zapewniać zwierzętom odpowiednie żywienie, bo to właśnie szczególnie wpływa na jakość pozyskiwanych z nich wyrobów. Najprostsza metoda określenia zapotrzebowania to przeliczanie według wagi, przy czym trzeba pamiętać o tym, że nieco inaczej są dokarmiane lochy, knury i prosięta.


Główne zasady karmienia trzody chlewnej

Wśród głównych zasad karmienia trzody chlewnej wymienia się stałe pory karmienia. Dla człowieka, który sam dba o swoje zdrowie to naturalne i oczywiste. Należy przy tym zaznaczyć, że nieprzestrzeganie tej zasady u świń wywołuje widoczny stres, a to natomiast powoduje zmniejszenie aktywności żołądka. Zwierzęta reagują podobnie na nagłą zmianę paszy. Kolejne ważne zasady to dokładne rozdrabnianie mieszanki pasz, zapewnienie stałego dostępu do czystej wody oraz właściwa higiena koryt i poideł.


Uzupełniająca mieszanka paszowa

Ciekawym rozwiązaniem są nowoczesne dodatki paszowe dla trzody. Jak wspomnieliśmy, usprawniają pracę przewodu pokarmowego (wspomagają procesy trawienia) i stymulują wzrost zwierząt, dodatkowo też stymulują układ odpornościowy, wspomagają organizm przy infekcjach wirusowych. Przykład: preparat PIG vitall powstały z połączenia fitobiotyku z synbiotykiem. Zawieraj aż 17 ważnych dla organizmu świń witamin i minerałów, konkretnie: witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K oraz minerały Ca, Mg, FE, P, F, K, Se, Cu, Zn, Mn, Cr, Ni, Na.